Nu een huis kopen of juist niet?

Eind 2022 begonnen de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland te dalen. Het was de eerste prijsdaling in negen jaar. In 2023 zet de daling verder door en lijkt de tijd van grote prijsstijgingen achter ons te liggen, aldus makelaarsvereniging NVM. Dat geldt overigens niet voor nieuwbouw, want door gestegen bouwkosten is die huizenprijs juist gestegen. Dit maakt het minister Hugo de Jonge een stuk moeilijker zijn ambitie van 900.000 nieuwe woningen in 2030 waar te maken.

De hypotheekrente heeft een stijgende lijn ingezet. Lenen is dus duurder geworden en daardoor het maximale hypotheekbedrag lager. Vooral voor starters is het nu de vraag of zij voldoende hypotheek kunnen krijgen ondanks dat een woning in prijs is gedaald. Zeker als je daar oplopende woonlasten (zoals energiekosten) bij optelt. Is het nou wel een goed moment om een nieuw huis te kopen, of kunt u dat beter uitstellen? Met ons deskundige advies kunt u de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Maak gerust eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.