Onderhoud zonnepanelen met beleid

Vraagt u zich af of u uw zonnepanelen schoon moet maken? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zegt er het volgende over: ‘Als zonnepanelen onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen ze vanzelf schoon. Schoonmaken is alleen nodig bij hardnekkige vlekken door bijvoorbeeld vogelpoep of algengroei. Bij panelen die (bijna) platliggen, is het advies ze minstens eens per jaar schoon te (laten) maken.’

Een goede graadmeter is de monitoring van de opbrengst. Een oorzaak kan zijn dat de panelen vuil zijn en daardoor minder licht vangen. Let op: als u gaat (laten) schoonmaken, doe dat niet met schoonmaakmiddelen of een schurende borstel. Gebruik een zachte doek of spons met regenwater of gedemineraliseerd water. En natuurlijk niet leunen of lopen op de panelen.

Hoe u uw zonnepanelen verzekert, is onder andere afhankelijk van plaatsing, hellingshoek, oppervlak en van uw woonsituatie. Mogelijkheden zijn via uw woonhuisverzekering (als u woningeigenaar bent), via de inboedelverzekering (als u huurder bent) of via een speciale zonnepanelenverzekering. Neem vóór aanschaf contact met ons op voor meer informatie.