Invloed alimentatie op hypotheek

Bij trouwen en geregistreerd partnerschap horen rechten en plichten. Na een scheiding houden de verplichtingen voor wat betreft ‘financieel onderhoud’ niet automatisch op. Degene met het hoogste inkomen is verplicht partneralimentatie te betalen aan degene met het laagste inkomen. Zijn er minderjarige kinderen, dan wordt ook kinderalimentatie berekend voor de zorg en opvoeding. In tegenstelling tot kinderalimentatie, wordt partneralimentatie gezien als inkomen. Dat heeft effect op de hoogte van een nieuw af te sluiten hypotheek.

Betaal je partneralimentatie? Dit ziet de hypotheekverstrekker als financiële verplichting. Daardoor kun je minder geld lenen, want je besteedbaar inkomen is lager. Ontvang je partneralimentatie? De hypotheekverstrekker ziet dit als inkomen. Dat betekent niet dat je automatisch meer kunt lenen. Je krijgt dat extra inkomen immers voor een beperkte periode. Bovendien is het geen stabiel inkomen, omdat er een risico is dat je ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen.

De regels verschillen per hypotheekverstrekker. Wij helpen je graag met de best passende oplossingen voor jouw persoonlijke situatie.