Particulier advies
zonder omkijken

Particulier advies
zonder omkijken

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat vastzit in en aan het huis. Daarom wordt dit ook wel woonhuisverzekering genoemd. Het gaat dan om de ‘onroerende zaken’ zoals keuken, badkamer en rolluiken. Maar ook om de schuur, schuttingen en zonnepanelen op het dak. Met een opstalverzekering verzeker je je onder andere tegen schade als gevolg van brand, storm, diefstal, vorst, lekkage, neerslag en bliksem.

Herbouwwaarde

Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt de herbouwwaarde van je huis vastgesteld. Dit is het bedrag dat nodig is om een (volledige) woning in dezelfde staat te bouwen. Omdat gedurende de jaren prijzen veranderen, hebben verzekeraars methodes ontwikkeld om de herbouwwaarde te bepalen. Zo kan de herbouwwaarde meebewegen met de ontwikkeling van de huizenprijzen en bouwkosten. Daarmee voorkom je onderverzekering.

Invloed op premie

De premie hangt naast herbouwwaarde ook af van onder andere de bouwaard van je woning (hout, steen, pannendak of dak van riet), je woonplaats, de staat van onderhoud en de hoogte van je eigen risico. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Hypotheekverstrekkers stellen het meestal wel verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

Direct naar:

Direct naar

Het laatste nieuws

Wist je dat robotmaaiers al bijna dertig jaar bestaan? In de loop van de jaren werden robotmaaiers steeds slimmer. Zo...